Jak Przygotować Drewno Na Opał

Specjaliści badający wpływ spalania drewna na środowisko zachęcają do palenia w domowych piecach, kotłach i kominkach biomasą drzewną lub drewnem sezonowanym, czyli przechowywanym w odpowiedni sposób – z zapewnionym dostępem powietrza wiosną i latem, oraz zabezpieczonym jesienią i zimą przed wilgocią, deszczem czy śniegiem.

Dobre drewno sezonowane do tego, by palić nim w sposób ekologiczny, efektywny i sprawny, powinno mieć zawartość wilgoci na poziomie ok. 20 proc.

Dobrze jest palić przede wszystkim drewnem drzew liściastych, które zawiera mniejsze ilości substancji żywicznych, ale rozpalać drewnem drzew iglastych.

Czas sezonowania uzależniony jest od gatunku drewna. W przypadku brzozy, sosny, czy np. wierzby wystarczy, że drewno będzie sezonowane prze rok, natomiast bardziej wymagające drewna, o większej wartości opałowej tj. dąb czy grab powinny być sezonowane ok. dwa lata.

Powrót

Dostarczamy drewno na terenie całego Powiatu Płockiego

Bielsk, Bodzanów, Brudzeń Duży, Bulkowo, Drobin, Gąbin, Łąck, Mała Wieś,
Nowy Duninów, Radzanowo, Słubice, Słupno, Stara Biała, Staroźreby, Wyszogród.

510-110-210